Alexandra Stadium | Crewe Alexandra FC

 

Op de eerste dag van de voetbaltrip zetten we vers uit het vliegtuig gelijk koers richting Crewe Alexandra FC.  Eenmaal bij het stadion aangekomen waren alle hekken dicht. Eerst maar eens netjes bij de receptie vragen dus of we even binnen mogen kijken. Na een poosje wachten is er een mannetje met een stropdas opgetrommeld. Helaas hadden ze het druk en of we een andere keer konden terug komen, want ze hadden 5 later een wedstrijd! Teleur gesteld dropen we af, 4 dagen later zouden we nog een keer in de buurt zijn en misschien hadden we dan meer geluk.

Toen we 4 dagen later weer langs kwamen hadden we meer geluk en stond er gelukkig een hek open waardoor we zo naar binnen konden lopen. Tijdens ons rondje door het stadion werden we aangesproken door de groundsman over wat we aan het doen waren. “Oh jullie zijn die jongens die vrijdag ook al langs waren geweest, jah stelletje verwaande kantoorkneusjes met stropdasjes daar op kantoor” was de reactie. Kennelijk is dus niet iedereen ongastvrij in Crewe. We praten nog wat langer door met de man die ons verder weet te vertellen dat de club bekent staat als een opleidingsclub en om het mooie voetbal dat ze spelen. Met name Dario Gradi die van 1983 tot 2007 aan het roer stond hamerde op de technische vaardigheden. De laatste tijd staat echter Steve Davis aan het roer. Onder zijn leiding beginnen de jonge spelers van Crewe eindelijk te leren dat je best een keer mag terug schoppen als je onderuit word gekegeld.

Na het gesprek met de groundsman vervolgen we ons rondje door het Alaxandra Stadium dat 10.153 zitplaatsen telt.  Het merendeel van de zitplaatsen bevind zich op de hoofdtribune. Hierop kunnen 6809 mensen plaatsnemen. Doordat deze tribune zoveel groter is dan de overige tribunes bieden de bovenste plekken ook een mooi uitzicht over de stad Crewe.

Het station dat zich pal achter het stadion bevind heeft de club de bijnaam “The Railwaymen” opgeleverd.

Hoe de club en het stadion aan de echte naam zijn gekomen is niet geheel duidelijk. De ene versie is dat de club vernoemd is naar de Prinses Alexandra van Denemarken. Door haar huwelijk met Prins Albert Edward van Wales werd ze ook Prinses van het nabij gelegen Wales.  De andere versie is dat de club vernoemd is naar de pub waarin ze werd opgericht.