Uitgelicht - Luciano da Silva

Luciano da Silva, 16 maart 1980, is momenteel de eerste keeper van FC Groningen. Hij kwam in de zomer van 2007 over van Germinal Beerschot Antwerp uit Belgie. Bij deze club heeft hij zich opgewerkt tot publiekslieveling. Dit kwam vooal ten uiting tijdens zijn verjaardag. De Beerschot-supporters hebben een Choreografie voor hem uitgevoerd om hun waardering voor de sympathieke Braziliaan te uiten.

In het eerste seizoen voor FC Groningen vind de keeper zijn draai nog niet. Hij komt in de competitie niet één keer onder de lat in actie. Volgens de coaches is dit vooral te wijten aan zijn guitige spel en het ontbreken van voldoende coaching. Belangrijke aspecten die bij een betrouwbare doelman niet mogen ontbreken. De technische staf kiest dan ook voor de meer ervaren, maar minder spectaculaire, Brian van Loo. Al jaren een redelijke keeper, maar ook niet meer dan dat.

Na een seizoen zich te hebben verbetenop de reservebank schinjt  vlak voor het begin van het seizoen 2008-2009 dan toch de zon. Trainer Ron Jans verteld de keeper dat hij dit seizoen de voorkeur krijgt boven van Loo. De keeper heeft voor iedere wedstrijd een ritueel, dat voortkomt uit zijn katholieke opvoeding. Op de rand van het zestien metergebied spreidt hij zijn armen, zegt een schietgebedje en slaat een kruisje. Vervolgens loopt hij naar zijn doel waar hij beide doelpalen kust en deze om hulp vraagt. Wat opvalt aan Luciano is zijn bevlogenheid en vooral zijn snelheid. Deze capaciteiten maken de kleine goalie bijna onverslaanbaar in één tegen één situaties. Er is echter ook kritiek op Luciano, zo oogt hij met zijn 1,79 meter te klein voor een goede keeper. Zijn gebrek aan lengte vangt hij enigszins op door deze te compenseren met een enorme sprongkracht. Toch ziet Luciano er bij hoge ballen en voorzetten van de zijkanten er lang niet altijd 'goed' uit. In zijn eerste seizoen als vaste keeper van de FC maakt Luciano dusdanig veel indruk dat hij door Voetbal International, het populaire weekblad over voetbal, wordt uitgeroepen tot de op één na beste voetballer in de Nederlandse Eredivisie. Alleen topscorer El Hamdaoui deed het beter dan de speler die ook bij Groningen inmiddels een cultstatus heeft verwerfd.

Na dit succesvolle seizoen zal het lastig worden om het constante hoge niveau vast te blijven houden. De meeste spelers krijgen een terugval na het eerste goede seizoen. De vraag is of ook Luciano dit overkomt. We zijn momenteel op driekwart van de competitie in de jaargang 2009-2010. Luciano is nog steeds eerste keus in het doel van FC Groningen. Echter is hij steeds vaker op kleine foutjes te betrappen. Zo nu en dan is hij geblesseerd en tegen RKC mocht hij al binnen een kwartier inrukken met een rode kaart.

Feit blijft dat FC Groningen in Luciano eindelijk de langverwachte opvolger van Roy Beukenkamp heeft gevonden. Beukenkamp was jaren de eerste keus bij de FC en werd opgevolgd door de zwakke Bas Roorda, die op zijn beurt weer werd vervangen door de nog zwakkere Brian van Loo.

De clubs

  • 1995 - 2000 Tombense CF (Brazilie)
  • 2000 - 2007 Germinal Beerschot antwerp (Belgie)
  • 2007- heden FC Groningen ( Nederland)