Fulham - Burnley 3-0

Waar we vorig jaar Burnley, toen nog spelend in de Championship, zagen verliezen van Watford met 3-0, kwam de ploeg dit jaar weer naar London. Inmiddels is Burnley gepromoveerd naar de Premier League en dus mogen ze tegen de beste ploegen uit London spelen. Dit seizoen speelde Burnley al drie maal eerder in London en tot nu toe gebeurde dit zonder succes. Tegen Chelsea werd met 3-0 verloren, Tottenham Hotspur was zelfs met 5-0 te sterk en West Ham United won in een spektakelstuk met 5-3. Een doelsaldo van 13 tegen en drie voor in London is dan ook dramatisch te noemen. De ploeg van manager Brian Laws heeft dus wat goed te maken in de hoofdstad. Dit moet dan maar gebeuren tegen Fulham.

Fulham doet het dit seizoen zoals van ze verwacht wordt. Ze staan op een keurge negende plek en doen nog mee in de race voor kwalificatie voor Europees voetbal. Alhoewel het gat met nummer zes Liverpool opgelopen is tot acht punten, maakt de club nog kans omdat het waarschijnlijk is dat de cups dit jaar door top vier ploegen worden gewonnen. In dat geval is de achterstand op een Europese plek slechts een punt. Bij Fulham staat oud FC Groningen-speler Erik Nevland nog altijd onder contract. Hij zou vandaag 90 minuten op de bank blijven zitten.

Waar we vorig jaar een week lang in London rondzwierven, op zoek naar de ultieme voetbalsfeer, gaan we dit keer voor een bliksembezoek. We vliegen op dinsdag ochtend heen vanaf Airport Bremen, die avond wordt de wedstrijd gespeeld en de volgende middag vliegen we weer terug. Er is dus weinig tijd om van de stad te genieten. Na aankomst in het centrum gaan we eerst maar eens kijken bij de Big Ben. Een prachtig gebouw, maar we komen nou eenmaal niet voor sightseeing London. We hebben andere doelen, voetbal doelen! Dus gaan we naar Stamford Bridge, het stadion van Chelsea. We komen niet verder dan de buitenmuren van het stadion, omdat er op dit tijdstip geen stadiontour wordt gehouden. Na een half uur rond te hebben gekeken vertrekken we naar Hammersmith & Fulham.

 

Eenmaal in deze buurt aangekomen lopen we richting het stadion. Het stadion ligt er een paar uur vantevoren nog verlaten bij. Niets wijst er op het eerste gezicht op dat hier vanavond een wedstrijd wordt gespeeld. Bij de hoofdingang aangekomen zien we dan toch een bord dat de wedstrijd Fulham - Burnley aankondigd. Nu we zeker weten dat er ook echt gespeeld gaat worden is het tijd om de pub in te duiken. We kiezen voor The Golden Lion. Een gezellige pub onder de rook van Craven Cottage. Hier drinken we een aantal pints met de Fulham supporters die langzaam binnen komen druppelen. Een uur voor de wedstrijd zit de sfeer er goed in. Een kwartier later besluiten we met de menigte mee te verhuizen naar de tribunes. Het is inmiddels donker geworden en in de straten is overal waar je kijkt het wit-zwart van Fulham te zien.

Als we in het stadion aankomen worden we naar het juiste vak gedirigeerd. We zitten achter het doel op Hammersmith End. Dit is de tribune tegenover de cottage. We zitten vlak achter het doel op de zesde rij en bovenop alle actie. Na de toss blijkt dat Burnley de eerste helft onze kant op speelt. Dit lijkt ons goed, omdat het vuurwerk in de meeste wedstrijden pas in de tweede helft losbarst. We gaan beginnen en Fulham trapt af. De wedstrijd moet duidelijk op gang komen. Beide ploegen kunnen het publiek in de eerste tien minuten nog niet bekoren, maar daarna voert Fulham de druk op het doel van Jensen op. Dit resulteerd in de 22e minuut in een treffer van Danny Murphy: 1-0. Een lange bal van achteruit wordt doorgkopt door de uit buitenspel terugkerende David Elm. Murphy schiet de bal onberispelijk in de hoek. Minder dan 10 minuten later tikt David Elm een rebound binnen na een schot van Bobby Zamora. Burnley krijgt afentoe een mogelijkheid maar verder dan een paar slappe rollertjes en een schot voorlangs komen de bezoekers niet.

In de tweede helft speelt Fulham richting Hammersmith End. Voor ons staat de ietwat uitgedijde Burnley-keeper Jensen. Een beer van een vent in wie je op het eerste gezicht geen atletische keeper ziet, maar niets is minder waar. Met goede reflexen houdt hij de bezoekers nog enigszins in de race. Vanaf de tribunes wordt hij verbaal behoorlijk aangepakt, maar dit brengt hem niet uit zijn concentratie. De tweede helft is, op zijn zachts gezegd, niet best. Beide ploegen stapelen verkeerde pass op verkeerde pass en de wedstrijd kan dan ook maar moeilijk boeien. Gelukkig maakt de sfeer op de tribunes veel goed. Ondanks het slechte spel komt Fulham wel op 3-0. Niet geheel verrassend komt de goal uit een directe vrije trap van de man in vorm, Bobby Zamora. Beide ploegen wisselen een aantal keren, maar de gouden wissel zit er niet bij. Een redelijk saaie wedstrijd eindigd in een simpele 3-0 overwinning voor de thuisploeg.

Burnley staat ook na haar vierde wedstrijd in London nog steeds met lege handen. Ze hebben nog een kans om punten uit de hoofdstad mee te nemen, maar het is niet logisch dat deze ploeg het sterke Arsenal in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen gaat verslaan. Fulham blijft gewoon heel behoorlijk presteren en deze drie punten hebben ze maar weer in de knip.

Na de wedstrijd blijven we nog even in het stadion rondhangen. De gebruikelijke foto's voor deze website en ons persoonlijk archief worden gemaakt. Dan is het tijd om de metro richting hostel te pakken. We duiken de pub nog even in, maar op het moment dat we binnen komen is het alweer tijd voor de laatste ronde. Toch jammer dat die pubs altijd zo vroeg dicht gaan, maar dit zorgt er wel voor dat we de volgende dag redelijk fris ontwaken. Na een stevig ontbijt is het tijd om richting vliegveld te gaan.

Het was weer een geslaagd reisje naar London. De bedoeling is dat we later dit jaar de andere kant van Engeland gaan bekijken. Everton staat momenteel hoog op het verlanglijstje!