Gigg Lane | Bury FC

Op dag 2 van de 6 daagse voetbal trip beginnen we de dag met een bezoek aan Gigg Lane, sinds jaar en dag thuishaven van Bury FC Vanaf de oprichting in 1885 speelt de club al haar thuiswedstrijden op de zelfde locatie. Ooit, ooit in een ver verleden bood het stadion plaats aan 35.000 toeschouwers. Door een aantal recente verbouwing biedt het stadion vandaag de dag nog plaats aan 11840 toeschouwers en is het een zogeheten all-seater.

In de geschiedenis van het stadion is het maar nog 1 keer voor gekomen dat het toeschouwers aantal voor een officiƫle wedstrijd onder de 1000 lag. In 1986 kwamen er slechts 461 mensen opdagen voor de wedstrijd, in het kader van de Freight Rover Trophy, tegen Tranmere Rovers. Meestal ligt het toeschouwers aantal vandaag de dag rond de 2850. Hiermee is de club de minst bezochte League One club, al zal het er ook mee te maken hebben dat de club voornamelijk in de onderste regionen verkeerd. In de begin jaren na de oprichting speelde de club nog veelal op het 1e en 2e niveau. Tegenwoordigs is de club veelal actief in League One and Two.

Ondanks de recente verbouwing is het stadion nog altijd knus en typisch Engels door meerdere losse tribunes. Doordat het stadion half tussen de bomen en een begraafplaats verscholen ligt heeft het iets karateristieks.

Wij bezoeken het stadion op een wedstrijddag als de club thuis moet aantreden tegen Coventry City. Ten behoeve van de voorbereidingen van de wedstrijd staat er een hek open van de hoofdtribune zodat we naar binnen kunnen glippen. Terwijl wij onze ronde doen wordt er rustig doorgewerkt aan de voorbereiding van het veld voor de wedstrijd van die middag.

Mocht je ooit nog een keer een wedstrijd van Bury FC willen bezoeken maar niet meer aan kaarten kunnen komen. Wanhoop dan niet gelijk, want enkele dagen later horen we van de Grounds Manager bij Macclesfield Town dat hij in zijn jonge jaren, toen hij nog in Bury woonde, altijd via de achter het stadion liggende begraafplaats over het hek heen klom en zo alle thuiswedstrijden bezocht.