Goodison Park | Everton FC

Tijdens ons tripje naar Liverpool konden we Goodison Park natuurlijk niet links laten liggen. Op maandagochtend konden we voordat we 's middags weer moesten vliegen nog mooi het Everton stadion met een bezoekje vereren. Kosten voor een stadiontour zijn £8,5 pond en vooraf reserveren wordt wel aangeraden.

Everton's allereerste wedstrijd was in 1879 en werd afgewerkt op een open veld in de zuid-oost hoek van Stanley Park. Maar 3 jaar later (1882) wou  landeigenaar mr. J.Cruit de voetbalclub niet meer op zijn landgoed hebben omdat de toeschouwersaantallen voor hem te groot en te luidruchtig werden. Daarom schonk hij Everton FC een stuk land bij Anfield met het verzoek daar over 2 jaar heen te verhuizen. Vanaf 1884 tot 1892 speelde Everton FC op Anfield. Op deze locatie worden momenteel voorbereidingen getroffen voor de bouw van het nieuwe Liverpool stadion.
Tijdens hun periode op Anfield werd Everton FC de allereerste voetbalclub die doelnetten bevestigden aan het doel.

 Op 15 september 1891 verzocht de toenmalige voorzitter een naamloze vennootschap op te richten om de grond wat Everton FC als thuisbasis gebruikte te kunnen kopen. Toendertijd was het behoorlijk ongewoon dat een voetbal club werd gerund door een vennootschap, normaal werd een voetbalclub gerund als 'sport club' met lidmaatschap betalende leden in het bestuur. Politici en het Everton bestuur waren hier dan ook tegen en tijdens een speciale vergadering op 25 januari 1892 werd het voorstel van de tafel geveegd. Polticus G.Mahon vond dat Everton FC maar naar een andere locatie moest verhuizen, volgens omstanders zou hij die locatie nooit vinden. Hierop antwoorde Mahon dat hij die al had gevonden en haalde een huurcontract uit z'n zak voor de huur van Mere Green Field,tegenwoordig beter bekend als Goodison Park.
Goodison Park (door de supporters ook wel "the Grand Old Lady" genoemd) wordt inmiddels al 120 seizoenen achtereen bespeeld door Everton FC en ligt op een steenworp afstand van het Anfield stadion van Liverpool FC. Op 24 augustus 1892 werd Goodison Park (één van de eerste stadions ter wereld die speciaal voor het voetbal werd gebouwd) geopend.
In de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion versloeg Everton Bolton met 4-2.
Eenmaal is er een FA Cup finale afgewerkt op Goodison Park (op 31 maart 1894 Notts County - Bolton Wanderers 4-1) en in 1966 was 'the Grand Old Lady' een speelstadion tijdens het WK in Engeland, onder andere de kwarfinale Portugal - Noord Korea (5-3) op 23 juli en 25 juli werd er de halve finale West Duitsland - Sovjet Unie (2-1) op Goodison Park gespeeld.

Het hoogste aantal toeschouwers werd gehaald in 1920 tijdens een wedstrijd in het vrouwenvoetbal, het hoge toeschouwersaantal was voor de FA aanleiding om het vrouwenvoetbal voor de volgende 50 jaar te verbieden omdat men het toendertijd te bedreigend vond voor de mannelijke tak van het voetbal.
Hierdoor is het officiele record 78.299 toeschouwers op 18 september 1948  tijdens de wedstrijd tegen rivaal Liverpool FC.
Sinds Everton FC op Goodison Park speelt,noteert Goodison Park een van de hoogste gemiddeld aantal toeschouwers per seizoen in Engeland, er zijn maar 6 seizoenen geweest waarin Goodison Park niet in de top 10 terecht kwam.
Tegenwoordig is de maximale capaciteit 40.157.

Het unieke aan Goodison Park is dat er op een paar meter afstand van de cornervlag,in de hoek tussen de hoofdtribune (Goodison Road Stand) en de Gwladys Street Stand een kerk staat. Everton FC speelt zondag's geen wedstrijden vroeg in de middag vanwege de kerkdiensten in deze kerk.
Op de laatste 2 foto's is nog net een stukje kerk te zien achter het scorebord in de hoek.