Ibrox Stadium | Glascow Rangers FC

Ibrox stadium is de thuishaven van de Glasgow Rangers. Wij nemen op de valreep een stadion tour na eerst in de ochtend Firhill stadium, van St Pattricks Thistle, te hebben bezocht en voor het vertrek naar Edinburgh.

Bij binnenkomst maakt de receptie van Ibrox gelijk al indruk door de marmeren trap naar de eerste verdieping en het aanwezige houtwerk. Het houtwerk was eigenlijks bedoelt voor de Queen Mary, maar de bouw was vertraagd door de crisis van de jaren 30, waar de Rangers handig op in speelden.

De tour zelf begint met bezoekjes aan de managers office, trophy room en de bleu room. Waarbij de gebruikelijk anekdotes worden verteld. Wat de tour leuk maakt is de afwerking van de ruimtes. Deze zijn allemaal in dezelfde klassieke stijl uitgevoerd als de hal bij binnenkomst. Wat echt indruk maakt zijn de kleedkamers. Deze zijn nog zo als onze lieve Heer kleedkamers heeft bedoelt, met houten bankjes en simpele haakjes aan de muur. De enige luxe die de spelers is gegund, zijn 2 ligbaden. Zal lekker gezellig zijn bij een kampioenschap, met z’n allen feestje vieren in zo’n klein badje.

Na de kleedkamers is het veld aan de beurt. Hierbij maakt het oudste stadion van Groot Brittannië wederom indruk. Vanaf 1899 wordt spelen de Gers al op Ibrox. In eerste instantie bestond het stadion uit houten tribunes. Een van deze tribunes was echter niet echt berekent op grote aantallen toeschouwers, en het duurde ook niet lang voordat de eerste ramp gebeurde. In 1902 kwamen 25 mensen om door een instortende tribune. Hierna onderging het stadion een flinke opknapbeurt. Voor het Ibrox stadium zoals we het vandaag de dag kennen was een tweede ramp nodig. Op 2 Januari 1971 kwamen 66 mensen om het leven door verdrukking op de al beruchte "stairway 13”. Deze uitgang was al berucht door diverse kleinere ongelukken met gewonden. Hiernaar werd Ibrox grondig verbouwd. Hierbij werden de gebouwen, die uit 1928 stammen, onder de hoofdtribune werden hierbij gespaard. Na deze verbouwingen biedt het stadion plaats aan 51.082 toeschouwers. Dit is wel wat minder dan het record van januari 1939 bij de wedstrijd tegen Celtic. Bij deze wedstrijd waren 118.567 mensen aanwezig.