Fiorentina - FC Groningen 1-1

(04-10-2007)

Het Europese lot koppelt ons dit jaar aan Fiorentina, op naar Toscane dus, de optie om met de auto naar Italië af te reizen laten we snel links liggen als we de prijzen zien voor een retourtje Pisa, wat op 80 kilometer van Florence ligt. We vliegen op dinsdag met 11 man naar Italië waar we bij aankomst gelijk maar even die scheve toren bezichtigen. Nadat we ons eerste terrasje gepakt hebben nemen we het boemeltreintje naar Florence, dat niet harder gaat dan zo'n 60 km/u en daardoor kunnen we het Toscaanse landschap eens goed bekijken. Rond twee uur komen we aan in de cultuurstad van Italië en gaan we maar eens op zoek naar ons hotel wat op zo'n tien minuten van het centrum zou moeten liggen. De rest van de dag beperken we ons tot terrasjes scoren en de woensdag zit er niet veel anders uit. Helaas mag 's avonds de laatste training om onduidelijke redenen niet bezocht worden.

Op de wedstrijddag verplaatsen we ons naar het Piazza Duomo waar zich inmiddels een paar honderd Groningers hebben verzameld, daar komen we nog wat bekenden tegen en als het eind van de middag nadert, beweegt de groen witte massa zich richting Stadio Artemio Franchi, de thuisbasis van Fiorentina. 1500 Groningers door de smalle straten van Florence levert een mooi plaatje op, ook omdat de vele toeristen niet weten wat hun overkomt, maar de Italiaanse carabinieri vindt het niet zo'n goed idee dat de stoet het hele stuk per voet af legt en dus worden er bussen ingezet. We komen dan ook ruim op tijd aan bij het stadion, waar we bij aankomst onze vlaggen ophangen, op zich een unicum dat er voor ons 18 meter lange doek nog plaats is, maar het uitvak is groot genoeg. Uiteindelijk zijn er een zo'n tweeduizend Groningers afgereisd naar dit belangrijke duel voor een plaatsje in de poulefase. De rest van stadion is voor iets meer dan de helft gevuld.

Net als in het heenduel kan de FC goed meekomen met de huidige Italiaanse nummer 5. FC Groningen moet in ieder geval scoren en krijgt ook goeie mogelijkheden in de eerste helft, al komen we ook goed weg met een schot op de paal van Mutu. Tien minuten na rust komt het nodige doelpunt van de voet van Nevland na een assist van Koen vd Laak, helaas trekt Mutu vier minuten later de stand weer gelijk en zou er met deze stand verlengd moeten worden, dat gebeurt dan ook en na een knotsgekke verlenging met grote kansen voor beide ploegen moeten er strafschoppen aan te pas komen om te beslissen wie er door mag naar de poulefase. Levchenko en Kolder rammen de bal respectievelijk over en tegen de lat en aangezien er maar één Italiaan mist liggen we ondanks twee goede wedstrijden uit het UEFA Cup toernooi.

We mogen er dan wel uitliggen maar we hebben nog wel twee en een halve dag Italië te goed, maar Florence kan ons gestolen worden dus vertrekken we naar het zestig kilometer verder op gelegen mini havenstadje Livorno, niet dat daar zoveel te doen is maar het is lekker weer en er is genoeg bier dus vermaken wij ons wel aan het water. Op zondag is het tijd om terug te gaan naar Grunn en pakken we het vliegtuig weer vanaf Pisa dat ons terug brengt naar Bremen en op het moment dat we in de Stad bij het Centraal station uit de bus stappen knalt Ondrej Svjedik in Almaar de 2-2 tegen de touwen en zo heeft voor ons het Europees avontuur sportief toch nog een mooi eind.