Sporting Braga - FC Groningen 1-0

01-10-15

De  eerste uitwedstrijd in de groepsfase van de Europa League is die tegen Sporting Braga. De Portugese club stond vier jaar geleden nog in de finale van de Europa League, die het verloor tegen FC Porto. Zo'n 650 Groningers reizen de FC achterna. Wij vertrekken dinsdagnacht richting Portugal, via Parijs vliegen we op Porto dat op een halfuurtje van Braga ligt.

De eerste dag beperken we ons tot het terras en 's avonds bezoeken we de laatste training van de FC. Op de wedstrijddag nemen we nog even een kijkje in het oude stadion van SC Braga en het toeristische Bom Jesus. In de middag is het tijd voor het plein waar zich inmiddels een paar honderd Groningers hebben verzameld. Iets na zessen wordt de corteo ingezet en lopen we naar het stadion. Estádio Municipal is gebouwd voor het EK in 2004 en is bekend vanwege de rotsen op de korte zijde. Met 30000 zitplaatsen is het voor de plaatselijke SC in ieder geval veels te groot, doorgaans is het stadion namelijk voor één derde gevuld, dat is ook vandaag het geval.

Dan de wedstrijd; Opnieuw start Mahi in de punt van de aanval, de gelegenheidsspits krijg in de eerste minuut gelijk een doelpoging maar Mahi knal de bal hoog over, daarna is het de thuisploeg die de regie overneemt en vier minuten later ligt de bal al achter Padt. FC Groningen moet alle zeilen bijzetten om niet met een grote achterstand de rust in te gaan maar Goddank blijft het  bij 1-0. De tweede helft zal beter moeten en dat gaat het gelukkig ook maar opnieuw blijkt de FC moeilijk tot scoren te komen in uitwedstrijden. FC Groningen probeert er een slotoffensief uit te persen maar de gastheren blijven het gevaarlijkst. In de allerlaatste minuut, als ook doelman Padt naar voren is gegaan bij een corner, gaat er een Portugees alleen op goal af maar Antonia weet hem in te halen en zo blijft het bij 1-0 en staat FC Groningen puntloos onderaan in Poule F. Over 3 week reizen we met 2000 Groningers af naar het Tsjechische Slovan Liberec, een mooi moment om dan de eerste drie punten binnen te halen!