Viktoria Plzen - Viktoria Zizkov 3-2

We vieren dit jaar vakantie in Pilsen, de stad waar het bier oorspronkelijk vandaan komt. In deze stad speelt Viktoria Plzen. Deze club komt uit in de Gambrinus Liga, het hoogste Tsjechische niveau. Het Tsjechische voetbalseizoen begint vroeg dit jaar en dit geeft ons de mogelijkheid om deze wedstrijd te bezoeken. Viktoria Plzen is normaliter een middenmoter. Viktoria Zizkov, de tegenstander van vandaag, wordt beschouwd als degradatiekandidaat.

Voordat we de tribunes beklimmen kopen we het thuisshirt van Plzen. Dit is een rood shirt met de naam van hoofdsponsor Skoda op de borst. Eigenlijk is het uitshirt van de club een stuk mooier dan het thuistenue, maar helaas is dit shirt nog niet te koop. Blijkbaar lopen ze in Tsjechie een beetje achter de feiten aan.

Het is vandaag een prachtige dag en de zon schijnt vel boven het Stadion Mesta Plzne. Dit is een ouderwets stadion dat voor driekwart wordt omringd door onoverdekte tribunes. Alleen de hoofdtribune is overdekt. Deze tribune is later gebouwd dan de rest van het stadion. De Zizkov fans zitten voor het scorebord achter een van beide doelen en zijn met een mannetje of 50 afgereisd naar Pilsen. Ze proberen voor de nodige sfeer te zorgen. Het is wel te merken dat Viktoria Plzen geen club is met een fanatieke aanhang. Afentoe hoor je een klein groepje jongeren wat liederen aanheffen, maar echt indruk kan dit niet maken.

Plzen is duidelijk de betere ploeg vandaag. Behalve Horvath, ex-Tsjechisch international, staan er geen bekende op het veld. De rechtsbuiten van Plzen is nog de meest opvallende speler. Hij zorgt voor snelle passeeracties, maar het ontbreekt hem aan een goede voortzetting. Ach ja, je kan niet alles hebben en anders zou deze jongen vast niet meer in Pilsen hebben gespeeld. Na 27 minuten valt de eerste goal, gemaakt door Samozejme. Acht minuten later lijkt Limbersky de wedstrijd in het slot te gooien: 2-0. Met deze stand gaan we de rust in.

Na de pauze gaat de wedstrijd op dezelfde voet verder als in de eerste helft. Plzen dringt aan en Zizkov doet niet anders dan ballen wegwerken. Een bal het stadion uitschieten wordt hier niet geschuwd. Plots is daar een counter van de uitspelende ploeg en geheel tegen de verhoudingen in weten ze te scoren: 2-1 door Vozabal. Blijkbaar geeft deze goal Zizkov vertrouwen, want ze proberen nu met oppertunistisch spel een tweede goal te forceren. Een kleine tien minuten voor tijd krijgen ze echter het deksel op de neus. Uit een spaarzame counter forceert invaller Husbauer de beslissing. In blessuretijd wordt het nog 3-2 door Naumov, maar deze goal komt te laat om nog een punt uit het vuur te slepen.

Na de wedstrijd duiken we op de camping het meer in en gaan verder met het genieten van onze vakantie. Toch een vermakelijke onderbreking zo'n wedstrijdje in de Gambrinus Liga!

 

 
Wedstrijden Tsjechie