Proact Stadium | Chesterfield FC

Chesterfield FC, ook wel 'The Spireites' genoemd, spelen hun thuiswedstrijden in het Proact Stadium aan de Sheffield Road. De club werd opgericht in 1867 (als afscheiding van de Chesterfield cricket club) en is daarmee na Notts County en Nottingham Forrest de oudste voetbalclub in Engeland.

In de eerste 10 jaar werd sportpark 'Saltergate' gedeeld met de cricket club, maar in 1881 was de relatie tussen beide clubs zo slecht dat Chesterfield FC van het sportpark werd verbannen en ze dus officieel dakloos waren. Meerdere spelers zochten daardoor hun heil bij voetbalclubs in de directe omgeving. 3 jaar later werd Chesterfield FC 'opnieuw' opgericht en gingen ze weer op sportpark 'Saltergate' voetballen. In 1891 werd de naam veranderd in Chesterfield Town en ging men verder als profclub. Van 1899 tot 1909 speelde Chesterfield in de Second Division maar verder kwam men tot 1915 vooral uit in de 'Midlands League'. In 1915 werd de club opgedoekt vanwege de Eerste Wereld Oorlog maar speelde men nog wel wedstrijden met geleende (nog aanwezige) spelers uit de omgeving. Echter 2 jaar later werd hun licentie door de FA ingetrokken omdat ze aan 'illegale betalingen' deden.
Omdat de gemeente raad van Chesterfield een voetbalclub in hun stad begonnen te missen werd in 1919 Chesterfield Municipal FC opgericht, een jaar later werd de club snel onafhankelijk gemaakt en veranderd in Chesterfield FC omdat de FA er problemen mee had dat een voetclub werd bestuurd door de gemeenteraad en daardoor weigerde hun toe te laten tot de 'Football League'.
Chesterfield FC pendelt sinds hun oprichting op en neer van Fourth Division tot Second Division. Doordat Chesterfield FC vorig seizoen na een verblijf van 1 jaar is  gedegradeerd uit  League One speelt men dit seizoen weer League Two.

 

Sinds het seizoen 2010-2011 speelt Chesterfield FC haar thuiswedstrijden in het 'Proact Stadium'. Het "all-seater" stadion heeft een capaciteit van ongeveer 10.500 en kostte 13 miljoen pond om te bouwen. De hoofdtribune 'HTM Main Stand' bied plaats aan 3.144 toeschouwers. Rechts van de hoofdtribune staat de voormalige 'Saltergate Kop' welke plaats bied aan 2.064 toeschouwers,op deze tribune staan de sfeermakers van Chesterfield FC. Momenteel heet de Saltergate Kop 'The Karen Child Stand' vernoemd naar een supporter die nadat ze had gewonnen in de nationale loterij besloot om 'the Kop' te sponsoren.
Tegenover 'the Kop' vind men de 'Rubicon Print Stand' met 2.088 zitplaatsen,deze tribune wordt gebruikt voor de uitsupporters. Links van deze tribune staat de 'Midlands Cooperative Community Stand', deze tribune heeft 3.208 zitplaatsen en ziet er zo goed als hetzelfde uit als de hoofdtribune.