Rode Ster Belgrado

Rode Ster Belgrado speelt in het stadion Stadion FK Crvena Zvezda in Belgrado. Ook is dit stadion de thuisbasis van het nationale elftal van Servië. Het stadion heeft een capaciteit van 55.000. Het stadion is in 1965 door Rode ster in gebruik genomen, daarvoor speelden ze in oud stadion op dezelfde locatie. In 2010 presenteerde Rode ster plannen voor een nieuw te bouwen stadion. Dit stadion zal in de vorm van een pentagon-ster gebouwd worden. Deze ster is het logo van Rode ster Belgrado.

Dit stadion wordt ook wel het servische Marakana genoemd. Dit vanwege de gelijkenis met het stadion uit Rio de Janeiro en de capaciteit van vroeger. In de halve finale van de cup winners cup tegen ferencvaros waren er naar schatting 110.000 toeschouwers aanwezig. Met de Sintelbaan, de prachtige kuipvorm en de rood-witte stoelen is dit een uniek stadion. Door het achterstallige onderhoud en de vele grafitti in en rondom het stadion merk je dat hier een andere voetbalcultuur heerst. De supporters zijn bloedfanatiek en laten dat overal uit blijken. Ze noemen zichzelf Delije. Dat is servisch voor heldhaftigen.

Omdat we een aantal dagen in Belgrado waren voor de wedstrijd tegen Partizan besloten we ook een kijkje te nemen bij dit stadion. Toen we bij het stadion aankwamen hebben we eerst lang rondgelopen op zoek naar een open hek. Het duurde even maar uiteindelijk vonden we een open hek en konden we rustig het hele stadion bekijken.