Tottenham Hotspur - Portsmouth 2-0

Vandaag zetten we koers richting Noord London voor de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Portsmouth FC, de club uit de havenstad. De wedstrijd wordt gespeeld in het roemruchte White Hart Lane. Het stadion dat sinds jaar en dag dienst doet als de thuishaven van de Spurs.

Deze zaterdag begon vroeg voor de Brigata. Er stond namelijk eerst een tripje richting het Emirates Stadium en Highbury op het programma. De stadions van Arsenal, de andere club uit het Noorden van de stad en aartsrivaal van de Spurs. Door dit bezoek is er weinig tijd om op tijd te komen voor de wedstrijd van de dag. Dit betekend dat we geen tijd hebben om naar de traditionele pub te gaan.

Als je naar White Hart Lane wil kan je dit doen door de metro te nemen naar Seven Sisters vanaf hier is het 20 minuten lopen. En op matchday is dit een gezellig tochtje. De Spurs supporters gaan in grote getalen richting het stadion. Tussen de huizen doemt ineens het stadion op. Het lijkt van buiten een beetje op een fabriekhal, alleen de lichtmasten doen veraden dat het hier om een voetbalstadion gaat.

Door het gebrek aan tijd zijn we genoodzaakt direct het stadion binnen te gaan. De ingang bestaat uit verschillende zeer smalle poortjes, zoals bij zoveel Engelse stadions,  die bijna direct leiden tot de tribunes. Eenmaal binnen haasten we ons richting onze plekken. We zitten op de tweede rij ter hoogte van de "zestien" bovenop de actie. Doelman Robinson laat zich warmschieten door de keeperstrainer, terwijl David James aan de andere kant hetzelfde ritueel ondergaat. De spelers zijn inmiddels al naar terug naar binnen om zich op te maken voor de wedstrijd.

Tottenham Hotspur staat momenteel op de twaalfde plek. Dit is ruim lager dan de club voor ogen heeft, een seizoen eerder eindigde de club nog als vijfde achter de 'grote vier'. Spelers als Berbatov, Keane, Lennon en Woodgate zijn op het moment niet in staat om goed voetbal te laten zien. Portsmouth daarentegen draait een geweldig seizoen en vindt zich terug op de achtste plaats. David James en Peter Crouch zijn de blikvangers bij de ploeg. Als de Spurs vandaag weten te winnen doen ze weer mee voor een plaats in het linkerrijtje, verliezen ze dan is het seizoen eigenlijk al voorbij.

Om 12 uur wordt er afgetrapt in een uitverkocht stadion. We krijgen een zeer matige eerste helft voorgeschoteld. Berbatov faalt een aantal keren opzichtig voor David James terwijl Portsmouth niet verder komt dan een geweldige lob, die fantastisch over het doel wordt gewerkt door de goed oplettende Robinson. Ook de sfeer zit er nog niet echt in, behalve een sporadische 'Come On You Spurs' zijn het vooral de uitsupporters die voor de sfeer zorgen. We gaan rusten met 0-0. De tweede helft moet een stuk beter worden dan het eerste deel.

Wat het meest opviel tijdens de eerste helft was het wisselvallige weer. We kwamen in een zonnig stadion aan met een blauw gekleurde hemel, vervolgens gingen het regenen enwerd het weer droog. Een paar minuten laten vielen er hagelstenen naar beneden, het ging daarna weer regenen en uiteindelijk sneeuwde het. Een vreemd iets dat je waarschijnlijk maar een keer in je leven mee maakt.

In de rust worden we aangesproken door een steward die benieuwd is naar ons verhaal. Want Groningen is hem bekend, maar hij wil natuurlijk wat meer weten over de club. Zelf gaat hij binnenkort ook naar Nederland voor een voetbalwedstrijd. Hij zou nadenken over een bezoek aan Groningen, maar het zal wel bij een tripje naar de hoofdstad blijven.
Achter ons spreekt een vrouw ons aan. Ze zit met haar familie te kijken naar de wedstrijd en drukt ons op het hart dat we beter afgelopen woensdag hadden kunnen kijken. Toen werd het namelijk 4-4 tegen Chelsea en dat is natuurlijk wat anders dan wat we nu te zien krijgen.

De tweede helft begint al net zo slap als de eerste. De Spurs proberen de druk op te voeren, maar echt gevaarlijk worden ze niet. Dan vinden er twee wissels plaats Jamie O'hara komt binnen de lijnen net als Darren Bent. Bent is toch een verhaal apart hij kwam voor ruim €25 miljoen over van Charlton en is de absolute recordaankoop in de geschiedenis van de club, maar totnutoe vaalt hij hopeloos. Vandaag zal het echter anders gaan, net als iedereen zich lijkt te verzoenen met een gelijkspel schuift Bent de bal langs David James. Het stadion explodeerd. De Spurs doen weer mee. Even later weet ook de andere invaller O'hara het net te vinden. 2-0. Het leek lang af te stevenen op een bloedeloze 0-0, maar uiteindelijk viel er toch nog wat te genieten voor de toeschouwers.

Na de wedstrijd proberen we nog de wedstrijd tussen Leyton Orient en Carlisle United te bezoeken. Uiteindelijk hebben we het laatste kwartier van die wedstrijd nog kunnen zien. Het verslag van dat duel vind je hier.