RW Erfurt - FC Groningen 1-1

08-10-14

Rot Weiß Erfurt is één van de dertien Europese tegenstanders in de geschiedenis van de FC. FC Groningen daartegen is één van de twee tegenstanders van de Duitsers in Europa, die andere was Ajax. Maar Erfurt heeft aan FC Groningen betere herinneringen aangezien er twee keer met 1-0 werd gewonnen dus nodigen de Duitsers FC Groningen uit voor een afscheidsduel ter ere van het SteigerWaldStadion.

Een oefenpotje van de FC in Duitsland kunnen we natuurlijk niet laten schieten, dat het ruim vijf uur rijden is en op een woensdagavond word gespeeld kan ons er niet van weerhouden om te gaan. Dus rijden we om tien uur de stad uit, onderweg stoppen we nog even bij het stadion van Eintracht Braunschweig. Om vijf uur komen we aan in de voormalig DDR stad, waar we in de binnenstad een paar biertjes scoren. Nadat we een schnitzel naar binnen hebben gewerkt rijden we naar het stadion. Eenmaal binnen zijn de Duitsers al druk met het voorprogramma, de helden van weleer worden geëerd en de wedstrijden van toen worden nog even gereconstrueerd.

Ruim zesduizend toeschouwers zijn op dit afscheidsduel afgekomen, waarvan zo'n dertig Groningers. Die zien de FC als sterkste uit de startblokken komen, maar de FC weet ondanks twee grote kansen niet te scoren, de gastheren worden slechts één keer gevaarlijk. Na de thee krijgt vd Velden opnieuw een grote kans maar weer gaat de bal er niet in, aan de andere kant wordt een gevaarlijk schot van de thuisploeg net op tijd geblokt en in de tegenaanval wordt Antonia de diepte in gestuurd, de rappe buitenspeler faalt één op één met de keeper niet en zet FC Groningen op 0-1. Lang kan de FC niet genieten van de voorsprong want vijf minuten later ligt de bal achter de debuterende Peter van der Vlag. Antonia schiet in het vervolg na een veel belovende uitbraak nog op de paal en ook Rot Weiß Erfurt komt in de slotfase nog dicht bij een doelpunt maar gescoord wordt er niet meer. Na het eindsignaal blijven we nog even want er staat nog een grote pyroshow gepland. Na het vuurwerk stappen we de auto in om om half vier weer de stad binnen te rijden.