PEC Zwolle - FC Groningen 0-2 BEKERFINALE

03-05-15

Drie mei 2015 is een datum die begin dit seizoen al bij veel Groningers in de kop geprent zit, want dit jaar moet het gewoon gebeuren. FC Groningen moet en zal op 3 mei die bekerfinale spelen, dat het dan uiteindelijk zo uit komt is helemaal te gek natuurlijk. Dus reizen er op deze eerste zondag van mei 18000 Groningers af naar Rotterdam, 16000 per bus en voor de autocombi zijn de beschikbare 2000 kaarten verkocht. Op de neutrale vakken zitten ook nog zo'n 2 tot 3000 FC-supporters. Een mooie groen witte invasie!

Op dertien plekken in Noord Nederland kan er opgestapt worden, wij kiezen voor de Euroborg. De vertrektijd is om 11 uur maar 250 bussen te gelijk laten vertrekken wordt een beetje lastig. Ondanks dat we al om half 11 bij het stadion zijn vertrekken we uiteindelijk drie uur later richting Rotterdam, dat levert wel wat ergernis op maar goed voor de FC is dit ook de eerst keer dat er zo massaal gereisd wordt. Al met al staan we pas een half uur van te voren voor de poorten van de Kuip en na twintig minuten wachten zijn we dan eindelijk op ons vak. Na twee mooie sfeeracties van beide kanten mag PEC aftrappen voor de bekerfinale van 2014/2015. FC Groningen start goed en kan al na een halve minuut op voorsprong komen maar Joost Broerse redt zijn ploeg op een schot van Micheal de Leeuw, in de corner die daaruit volgt slaat Zwolle-goalie Hahn de bal vervolgens bijna in eigen goal. Daarna gaat het qua kansen gelijk op, PEC krijgt een drietal vrije trappen op 25 meter van Padt maar deze leveren geen groot gevaar op. Chery en de Leeuw proberen het aan de andere kant onder andere van afstand maar hun schoten zijn te slap om Hahn te verrassen. Na rust komt het duel meer op gang en is de eerste kans wederom voor De Leeuw maar opnieuw zijn de vuisten van Hahn het eindstation. Na tien minuten krijgt PEC via Thomas een grote kans, Padt kan de bal gelukkig tot corner verwerken. Op het uur wordt Mahi voor Antonia gewisseld en dat blijkt een gouden wissel want na twee minuten stuurt Chery Antonia weg aan de zijkant en zijn voorzet komt met een beetje geluk voor de voeten van Rusnak die de bal via de voeten van een Zwollenaar achter Hahn schiet! 1-0  en de kuip ontploft! Totale gekkenhuis op het groen witte deel van het stadion. Weer een kleine twee minuten later zet Antonia opnieuw gevaarlijk voor maar Sainsbury kan net op tijd opruimen. Maar het is uitstel van executie want in de 75e minuut is het opnieuw Antonia, na een mooie pass van Kieftenbelt, die een perfecte assist op Rusnak levert, de Slowaak schiet de bal hard achter de Zwolle doelman: 2-0!! En iedereen op de tribune weet het zeker; Dit gaan we niet meer weggeven. Zwolle probeert het laatste kwartier nog wel wat te forceren maar FC Groningen heeft de verdediging gewoon goed staan en krijgt zelfs kansen op 3-0 maar gescoord wordt er niet meer. Als arbiter Liesveld na negentig minuten voor het einde fluit is de eerste prijs voor de FC een feit, de beker gaat mee terug naar Groningen!!!

Tegen 23.00 uur rijden we pas weg uit Rotterdam maar het mag de pret niet drukken, de busreis terug is één groot feest en als we rond 02.30h bij de Euroborg aankomen duiken we nog even de Stad in.

Note: De fotocamera is helaas kwijtgeraakt, dit zijn de foto's van de telefoons.