Aberdeen FC - FC Groningen 0-0

17-07-14

 

Bijna zeven jaar hebben we moeten wachten op een nieuw Europees reisje met de FC, maar na de fantastische eindsprint van afgelopen seizoen kwalificeerde FC Groningen zich voor de 2e voorronde van de Europa League, het lot koppelde ons vervolgens aan het Schotse Aberdeen, geen misselijke tegenstander want de schotten wonnen al eens de voorloper van de Europa League en werden vier keer landskampioen.

Na de loting plannen we onze reis, maar al snel schieten de vliegtickets omhoog dus we moeten een beetje creatief zijn, dus vliegen we heen vanaf Bremen op Edinburgh en terug vanaf Newcastle op Amsterdam. Dinsdagnacht reizen we met 13 man af naar Bremen, een dag later sluiten er nog drie man bij. Bij aankomst in Edinburgh halen we onze huurauto's op en rijden we naar Aberdeen. Onderweg stoppen we nog even in Dundee, waar twee stadions op honderd meter van elkaar staan, één is helaas dicht maar bij de thuishaven van Dundee United kunnen we zo binnen lopen. Nadat we in Aberdeen zijn aangekomen en de koffers in het hotel hebben gedropt, eten we even wat in het centrum om vervolgens naar de laatste training van de FC te kijken. Na een uurtje hebben we genoeg gezien en zoeken we een pub op. De volgende dag brengen we grotendeels op het Groningenplein door. Iets na zessen vertrekken we met ruim 600 Groningers richting het stadion.

De basiself van de FC is eigenlijk maar op twee plekken gewijzigd ten opzichte van vorig seizoen, doelman Sergio Padt en de nieuwe nummer 9 Danny Hoessen maken hun officiële debuut . Dan de wedstrijd; Waar verwacht werd dat De Schotten stormachtig zouden beginnen, blijkt dat ze erg veel respect voor FC Groningen hebben want Aberdeen begint heel voorzichtig, helaas is dat niet goed voor het spelbeeld want ook de FC durft niet veel risico's te nemen, zo valt er dan ook maar één grote kans te noteren aan beide zijden, Hoessen tikt na een strakke voorzet de bal net naast. Ook de tweede helft is het wedstrijdbeeld het zelfde, Aberdeen krijgt slecht één kans en voor de FC is invaller Islamovic het gevaarlijkst maar ook zijn schot beland naast het doel. En zo eindigt FC Groningens eerste Europese duel sinds jaren in bloedeloze 0-0, thuis maar afmaken dan!