Partizan Belgrado-FC Groningen 4-2

In 2006 speelt FC Groningen sinds 14 jaar weer een uitwedstrijd in de voorronde van de Uefa Cup. Dit keer gaat onze trip naar Belgrado waar we tegen Partizan moeten spelen. We besluiten met 6 man die kant op te gaan. Een paar week van te voren wordt de vliegreis geboekt, we zullen vijf dagen in Belgrado verblijven! We vliegen vanaf Bremen via Parijs naar Belgrado.

Omdat één van ons een Werder Bremen shirt draagt met Klasnic achterop worden we overal raar aangekeken. Ze zijn hier totaal niet gesteld op Kroaten. Ook West Europese toeristen zijn niet echt welkom. Zelfs bij de douaniers ben je niet welkom: Go back to Europe, this is Balkan! Maar na een strenge controle kunnen we eindelijk de stad in. We besluiten de koffers bij het hotel te droppen en gelijk de stad in te duiken. De terrasjes zien er erg aantrekkelijk uit! De drank is er goedkoop en daar moet je natuurlijk gebruik van maken...

De volgende dag besluiten we het stadion van OFK Belgrado te bekijken (verslag, zie stadions). En 's avonds gaan we de laatste training van FC Groningen bekijken in het stadion van Partizan. Gezellig ouwehoeren met elkaar en bijpraten met andere FC Groningen supporters over hoe de reis was gegaan en hoe fantastisch deze stad wel niet is.  Na de training blijven we nog even in het stadion hangen en zodra alle stewards weg zijn kunnen we zo het veld op lopen. Hier komen we Yuri Cornelisse nog tegen waar we natuurlijk even mee op de foto moeten.

Op de wedstrijddag besluiten we op tijd naar Skadarska te gaan. Dit een straat met veel terrasjes en kroegen. Hier komen later nog meer Groningers naar toe. Het bier vloeit rijkelijk en de sfeer is fantasitsch. De tijd vliegt voorbij en we besluiten eerst even naar het hotel te gaan om ons om te kleden en dan met de taxi naar het stadion te gaan. Bij het stadion stappen we uit maar al snel worden we tegengehouden door de Policija. We mogen niet los over het stadionplein lopen en daarom besluiten ze ons maar mee te nemen in een politiebusje en zetten ons netjes af voor het uitvak.

In het uitvak aangekomen bleken er al veel Groningen supporters te zijn. In totaal zullen er zo'n 400 FC Groningen supporters bij deze wedstrijd aanwezig zijn. We hangen onze vlaggen over de stoeltjes en wachten gespannen op het startsignaal. Na 4 minuten komen we al op achterstand door een benutte strafschop en bij rust staan we al met 3-0 achter. Een zeer slechte start dus. Maar na rust weet Fledderus wat terug te doen en staat het 3-1. Vlak voor tijd weet Partizan de stand nog verder te vergroten naar 4-1. In de allerlaatste seconde lobt Suarez de 4-2 over keeper Kralj. Deze 4-2 is toch een redelijk uitgangspunt om in de thuiswedstrijd om te zetten in een winst.  Na de wedstrijd besluiten we de Irish Pub in te duiken waar we na de hele avond zuipen slechts 40 euro hoeven af te tikken.

De dag na de wedstrijd nemen we een kijkje bij het stadion van Rode Ster Belgrado (verslag, zie stadions). Hier wordt natuurlijk na gepraat over de wedstrijd en alvast vooruitgekeken op de thuiswedstrijd. Als we alles bekeken hebben besluiten we het centrum van Belgrado maar eens te gaan bekijken. Al snel belanden we op een terrasje waar we goedkoop kunnen eten. 's Avonds gaan we op stap in Spavlovi. Dit zijn discoboten die in de Donau liggen. Het stappen in Belgrado is geweldig!

De volgende ochtend pakken we onze spullen en vliegen via Parijs weer terug naar Bremen. Het was een fantastisch Europees reisje, hier hopen we er nog vele van mee te mogen maken!