Slovan Liberec - FC Groningen 1-1

22-10-15

De derde groepswedstrijd in de Europa League is wederom een uit wedstrijd en ditmaal moeten we daarvoor naar Tsjechië. Omdat het 'maar' 8 uurtjes rijden is besluiten we er een mooie roadtrip van te maken en vertrekken woensdag vroeg in de ochtend richting Liberec.

Rond 3 uur 's-middags komen we aan bij ons hostel aan de rand van Liberec waar we onze auto's parkeren en tassen dumpen. Eenmaal aangekomen in het centrum besluiten we eerst te pinnen en we voelen ons plotseling heel rijk met een paar duizend Tsjechische kronen in de pocket. We lopen verder naar de plaatselijke 'Grote Markt' waar de eerste tekenen van de groen witte invasie die gaat komen al zichtbaar zijn, een redelijk grote groep Groningers staat aan de rand van het plein te genieten van het lokale gerstenat. Wij lopen ons echter al een week lang te verheugen op de schnitzels dus we zoeken eerst een restaurant op, al gauw volgen er meer FC supporters en binnen de kortste keren is het een gezellige bende in het restaurant. Als we de rekening zien worden we alleen maar vrolijker dus we besluiten nog maar even te blijven en een nieuwe rekening aan te maken.

Tegen 7 uur vertrekken we naar het stadion voor de afsluitende training en om onze kaartjes alvast om te wisselen. De training wordt goed bezocht en met een paar honderd supporters is het best gezellig in het uitvak, maar dat kan ook komen doordat de biertent onder de tribune gewoon open is (met gewoon bier! ipv alcohol vrij UEFA-slootwater). Na de training lopen we terug naar het centrum voor nog een afzakkertje en onderweg krijgen we al snel een eerste aanvaring met robocop, we laten ons niet gek maken door dit stukje machtsvertoon en gaan weer over tot de orde van de dag; stickers plakken en biertjes drinken.

Op de wedstrijddag is iedereen redelijk vroeg wakker en omdat Liberec verder een behoorlijk saai dorp is waar geen ruk te beleven valt gaan we van verveling de plaatselijke dierentuin maar met een bezoekje vereren. Eenmaal binnen blijkt dierentuin eigenlijk geen juiste omschrijving; een gevangenis voor depressieve dieren komt meer in de buurt en alle dieren zitten aan de anti-depresiva, behalve één chimpansee; die is al immuun geworden en één van de weinige dieren die wel actief is. Al met al een zielige vertoning en we zijn er ook al gauw zat van. Nadat we een lading bier hebben ingeslagen gaan we weer naar het centrum waar het inmiddels al behoorlijk druk en gezellig is en zo te zien heeft robocop om versterking gevraagd want het zijn er nu opeens een stuk meer als de dag ervoor. We laten het plein nog eventjes voor wat het is en gaan eerst even een schnitzel naar binnen werken.

Tegen de tijd dat we klaar zijn en op het punt staan om ons bij de supporters op het plein te voegen komen er supporters binnen die melden dat het plein is schoongeveegd en ook op sociale media wordt gemeld dat Liberec is droog gelegd, kennelijk vond robocop het een beetje te gezellig worden. We besluiten met een paar man eventjes poolshoogte te gaan nemen en na een beetje rondvragen blijkt inderdaad dat het plein is droog gelegd maar de Tsjechische autoriteiten hebben ook geen idee hoe ze dat gaan handhaven dus we laten het bier maar aantreden. Langzaam stroomt het plein weer vol en ook het bier stroomt door de vele kelen, dat we omsingeld zijn door heel veel robocops met bivaksmutsen doet niks af aan de feestvreugde en het is dan ook een mooi feestje wat je als Groningen supporter weer even doet terug denken aan Florence in 2007. Even na zessen heeft iedereen zich weer op het plein verzameld en vertrekt de corteo richting stadion U Nisy van de plaatselijke FC. Wat de Tsjechische robocops kunnen kunnen wij ook, we laten even merken dat we er zijn! Met een mooi aantal fakkels en behoorlijk wat volume gaat de mars door Liberec. Eenmaal in het uitvak wordt de sfeer er alleen maar beter op, de 2000 Groningers maken meer lawaai dan 6700 Tsjechen en we hopen dat we onze FC hierdoor toch een beetje het gevoel kunnen geven dat ze thuis spelen.

Dan de wedstrijd, de reden van de groen witte invasie in Liberec. Van de Looi gooit het tactische roer volledig om en stuurt onze jongens in een 5-3-2 opstelling het veld op. De eerste helft ging redelijk gelijk op met een aantal goede kansen aan beide kanten, gelukkig hadden de spitsen van Slovan Liberec het vizier niet op scherp staan en Padt was in vorm met een paar goede reddingen. Ook de tweede helft eigenlijk hetzelfde spelbeeld maar doordat de FC richting het uitvak speelde en daardoor met meer lef ging spelen vielen er aan de andere kant ook meer ruimtes waardoor het een open wedstrijd werd. Leuk voor de neutrale toeschouwer maar slecht voor iemand met een groen wit hart, helemaal doordat Mahi kort na rust al op de lat had geschoten. Tot overmaat van ramp krijgt de Leeuw ook nog eens een overdreven rode kaart vlak nadat hij voor Maduro is ingevallen en komt FC Groningen met 10 man te staan in een wedstrijd die iedere kant op kan gaan. Het drama wordt compleet als Slovan ook nog eens de 1-0 binnen werkt uit een corner. Na een aanvallende wissel (Antonia voor Larsen) en gesteund door het fanatieke uitvak gaat de FC alles of niets spelen wat in 96e minuut resulteert in een strafschop omdat Reijnen wordt onderuit getrokken in de 16. In eerste instantie schiet Hoesen recht op de keeper maar de rebound schiet hij wel tegen de touwen en het uitvak ontploft!! Dit is tevens het eindsignaal en FC Groningen behaalt haar eerste punt in een uitwedstrijd van dit seizoen. Aangezien Sporting Braga op hetzelfde moment wint van Marseille hadden we enorm goede zaken gedaan als we hadden gewonnen maar dat zat er helaas niet in vandaag.

Na de wedstrijd wil iedereen natuurlijk graag nog een afzakkertje doen maar alles is gesloten, terwijl wij weg waren is het de autoriteiten eindelijk gelukt om de binnenstad droog te leggen.

Al met al waren het een paar fantastische dagen en wij vertrekken de dag na de wedstrijd weer uit Liberec, na 1,5 dag rondzwerven in Duitsland zijn we zondag middag in Nijmegen bij NEC- FC Groningen en zondagavond weer in het prachtige en bruisende Groningen!